Fergeteges móka, önfeledt kacagás: így viccelt a sajtó 100 évvel ezelőtt a bolondok napján

Nem igazán lehet tudni, hogy pontosan mióta számít április 1-je a bolondok napjának, de az tény, hogy évszázados hagyományai vannak ezeknek az apró tréfáknak, csínyeknek. Nem volt ez másképp a két világháború közötti Magyarországon sem, amikor a legolvasottabb képes hetilap, a Tolnai Világlapja - a korabeli Blikk -, azokban a számaiban, amelyek épp április 1-re estek, igyekezett elrejteni néhány viccesnek szánt, általában politikai jellegű képet. Különösen érdekesek lehetnek a szerkesztett fotók, hiszen a korabeli technikával nem volt olyan könnyű ilyeneket készíteni. Cikkünkben ezekből a képekből válogattunk, forrásunk pedig az Arcanum Digitális Tudománytára volt.

A szerkesztők az 1925-ös számban csupán egy igen egyszerű tréfával éltek: felcserélték a képaláírásokat. Azért biztos sokaknak csalt mosolyt az arcára, amikor a kecsesen táncoló nő képénél azt olvasták, hogy ő "Svájc legjobb fejőstehene".

1931-ben viszont már számos aktuálpolitikai utalás volt a vicces hírek között. A vonószenekarként ábrázolt miniszterek az "A kormány ingatag" című áriát játszották - Bethlen István pár hónappal később, augusztusban mondott le a miniszterelnökségről 10 év után, a gazdasági világválság hatására -, Gömbös Gyula a nagybőgő "fája" helyett "faján" játszik, míg Teleki Pál egy "Agrárkölcsön" nevű óriássáskát ajándékozott az állatkertnek.

Ugyanezen szám következő oldalán pedig a korszak két gazdaságpolitikusa, Hegedüs Lóránt korábbi és Ifj. Wekerle Sándor akkori pénzügyminiszter vív boxmérkőzést egymással. A két politikus akkoriban komoly vitát folytatott a válságkezelési módszerekről.

1936-ban a válság helyett azonban egy másik aktuális téma, az olimpia adta a keretet, a politikusok sportolókként ábrázolva szerepeltek, a képaláírásokból pedig egyértelmű, hogy ki-ki aktuális pozíciója miatt kapta olimpiai számát. Magyarázatra talán csak Bethlen és Eckhardt Tibor boxmeccse szorul, utóbbi, mint a legnagyobb ellenzéki párt, a Kisgazdák vezére folyamatosan támadta az exminiszterelnök Bethlent és a kormánypártot.

Ezek lettek volna a Horthy-korszak viccesnek szánt április 1-jei sajtótréfái, azt mindenki saját maga döntse el, hogy inkább sír vagy nevet az egykori szerkesztők humorán.